Czym charakteryzują się piece cukiernicze?
Zarówno żadna piekarnia, jak i cukiernia nie mogłyby obyć się bez odpowiedniego pieca, który umożliwia szybkie wypiekanie rozmaitych produktów na miejscu. Modele oferowane zakładom spożywczym różnią się jednak między sobą ze względu na paliwo, trzon, konstrukcję, rozmiary i możliwości wypiekania. Jakie są więc rodzaje pieców cukierniczych, czym cechuje się ich działanie oraz o czym warto pamiętać przy ich wyborze? Odpowiadamy w artykule!
Rodzaje pieców cukierniczych
Piece cukiernicze można rozróżniać ze względu na kilka właściwości. Podstawowy podział opiera się o paliwo, którym są napędzane. Tutaj można wymienić modele elektryczne, olejowe, gazowe, pelletowe i opalane drewnem, spośród których każdy ma swoje zalety oraz przeznaczony jest do konkretnego zastosowania. Piece cukiernicze dzieli się także ze względu na ich trzon i wśród nich znajdują się:
piece wózkowe nieobrotowe (wyróżniające się bardzo łatwą obsługą),
piece wózkowe obrotowe (umożliwiające równomierny wypiek),
piece wsadowe.
Wśród pieców cukierniczych można wyróżnić również m.in. modele rurkowe (które gwarantują niezwykle wysoką jakość wypieków), komorowe (które często wykorzystywane są do pieczenia szerokiej gamy produktów) i konwekcyjne (których działanie polega na nieustannym poruszaniu nagrzanego powietrza we wnętrzu komory, co wpływa na ich energooszczędność).
Jak działają piece cukiernicze?
Szczegółowe działanie pieców cukierniczych różni się w zależności od ich rodzaju. Przykładowo piece obrotowe wyposażone są w obracające się wózki wewnątrz komory. Dzięki nim wszystkie produkty wypiekają się równomiernie z każdej strony. Wewnątrz pieca gorące powietrze jest dodatkowo rozprowadzane za pomocą turbiny, dzięki czemu produkty są gotowe w krótkim czasie.
Modele wózkowe umożliwiają wyjmowanie wszystkich produktów z pieca na wózku, zamiast na pojedynczych tacach czy formach, co jest bardzo wygodne. Co istotne, niektóre piece pozwalają zaprogramować i zapisać w ich pamięci wiele gotowych programów wypiekowych, dzięki którym nastawianie pieca przebiega znacznie sprawniej i nie trzeba każdorazowo ustawiać wszystkich parametrów od nowa.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca cukierniczego?
Wybierając odpowiedni piec cukierniczy, korzystaj wyłącznie z oferty renomowanych producentów, takich jak Guz Technika Piekarnicza. Ponadto zwróć uwagę na:
powierzchnię wypiekową i ilość wypiekanych jednocześnie produktów,
trzon i rodzaj paliwa,
możliwości produkcji wielu rodzajów wypieków,
budowę, wydajność i energooszczędność.
Dzięki temu zyskasz pewność, że wybrane urządzenie będzie idealnie dostosowane do Twojej cukierni lub innego zakładu i sprawdzi się podczas produkcji rozmaitych wyrobów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana